performans
Kultura

Plesni performans „Igra Save Šumanovića – Beračice” (FOTO)

Pančevo, Uto, 12/04/2016 - 09:39
Mirjana Marić

U ponedeljak, 11. aprila u dvorani „Apolo” Doma omladine predstavljen je savremeni plesni performans „Igra Save Šumanovića – Beračice” koji je nastao u okviru predmeta Sinergije i transformacije na Institutu za umetničku igru u Beogradu 2015. godine.

Realizacija ovog projekta predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, novog i drugačijeg komuniciranja sa delom Save Šumanovića. Izvođački deo je ukazivanje na kapitalno, poslednje delo Save Šumanovića – Beračice. Cilj projekta je bio da se čuveni vizionarski triptih Beračice grožđa posmatra kao polazište za istraživanje raznih mogućnosti u savremenim izvođačkim umetnostima.

performans
beracice_3.jpg

 

Rukovodioci ovog projekta bili su Prof. mr Aleksandar Ilić i Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, uz konsultaciju sa Vesnom Burojević, istoričarkom umetnosti i direktorkom galerije Sava Šumanović. Projekat je premijerno izveden 3. oktobra 2015. godine u prostorima Instituta za umetničku igru u Beogradu, a 4. oktobra 2015. godine je izveden ispred originalnog dela Triptih Beračice u prostoru Galerije slika u Šidu.

„Mi smo pokušali da povežemo tradicionalno i savremeno, daš njegovu poslednju sliku triptih Beračice posmatramo kao polazište za istraživanje u savremenim izvođačkim umetnostima, što nije bio nimalo lak zadatak, jer je Beračice samo po sebi, veoma kompleksno delo, koje sa sobom nosi dosta simbolike i značenja koja su utkane u sam taj rad”, rekla je Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

performans
beracice_6.jpg

 

Kako ona objašnjava istraživanje je sprovedeno u okvoru predmeta Sinergija i transformacija vezano za umetničku igru i ono je podrazumevalo, otkrivanje simbola, i tumačenje triptiha „Beračice”, gde je svaki student dao svoje viđenje, na osnovu čega su kreirane individualne koreografije. One su izvedene prvo u Institutu za umetničku igru u Oktobru 2015. kada je svaki student imao svoj prostor u zgradi na koji je odreagovao i u okviru tog prostora stvorio koreografiju.

performans
beracice_4.jpg

 

„Svako ponovno izvođenje zahteva promišljanje u novoj postavci prostora. Večerašnja koreografija je modifikovana, prilagođena prostoru dvorane Apolo i to je jedan od načina na koji ovo delo funkcioniše, kao konstantno otvoreno i potpuno podložno promenama”, rekla je Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Radovi koji su nastali u okviru ovog projekta realizovani su u formi koreografija, instalacija i video radova i prikazani su publici na premijernom izvođenju u Beogradu, Šidu i Sremskoj Mitrovici.

Projekat je osmišljen je kao uzajamni projekat Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

performans
beracice_2.jpg

 

Publici su u Pančevu prikazane su koreografije i video rad. Duet - Tijana Malek i Ivana Ljujić Radivojević (koreografija i izvođenje). „Počasnica“ - Prof. Aleksandar Ilić i Teodora Sujić (autori), plesni teatar Gospođe, Ljiljana Mladenović, Radojka Mentović, Mira Ivančević, Nada Ćulibrk, Nada Kecman, Vesna Stipšić, Milana Vučković, Mirjana Marković (izvođači). „BEFLANA“ - Branko Mitrović (koreografija i izvođenje). „Belo na belom“ - Ivana Ljujić Radivojević (koreografija), Marija Vučenović, Teodora Durać, Mila Stijak (izvođači). Video rad „Nestajemo u vremenu“ - Tiha Celinšek Kaličanin i Jelena Stoisavljević (autori).
MarketingNajnovije vesti