Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Skica za portret karikature (FOTO)

Izvor: 
Emilija Šimšić Pet, 13/05/2016 - 08:37

PANČEVO, 13. maj - Izložbom „Skica za portret karikature”, u četvrtak. 12. maja,  je u Narodnom muzeju Pančevo  otvorena manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”. Prema rečima direktorke Narodnog muzeja, Svetlane Mesicki, posetioci ove izložbe imaju priliku da vide radove koji su poslednji put bili izloženi pre 20 godina. 

 

karikature2.jpg

 

Autor izložbe, Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti, prilikom otvaranja, upoznao je posetioce sa radom i delom istaknutih autora u ovoj umetničkoj formi, kao što su Stevan Milosavljević, Miloš Vušković i Slavko Pavlov. „U okviru nekoliko manjih tematskih celina ove izložbe, susreli smo se sa preplitanjem karikature i ilustracije, grafičke forme i slikarstva, karikaturom kao interpretacijom, karikaturom kao vizuelnom dosetkom (odnos reči i slike), portretnom i političkom. Prikazan je i stil poigravanja jednog od autora, sa scenama iz nacionalne istorije, te smo imali priliku da vidimo Takovski ustanak i Seobu Srba Paje Jovanovića, u formi karikature", rekao je Jovanov.

 

karikature3.jpg

 

Inicijalnu tačku za istraživanje karikature u Pančevu predstavlja nastanak humorističko-satiričnog časopisa „Žiža” 1871. Godine, koji je pokrenuo i uređivao pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Izloženi radovi pripadaju Zbirci likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo.Mnogi od njih uz dokumentacioni materijal, deo su studijske zbirke uz Poklon-zbirku Feodore Imrei Riči (1990/1), Legata Olge i Stevana Smederevca (1975) i Legata Slavka Pavlova (1989). U skladu sa tim rasponom, Zbirka je reprezentovana i delima relativno nepoznatih autora (G. N. Gojković, Ruffo). 

 

karikature4.jpg

 

karikature5.jpg

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” se ove godine održava u preko 50 gradova širom zemlje i trajaće do 21. maja.

E. ŠimšićMarketing

Najnovije vesti