Konjički sport

Boris Mijalkovski i Zlatko Petrov pobednici 19. Fijakerijade

Izvor: 
013info Ned, 16/08/2015 - 22:18
Konjički klub ‚‚Pančevac 1926" čuva tradiciju
Na pančevačkom hipodromu održana je 19. Fijakerijada paradnih konja i zaprega, koju tradiocionalno, uoči hrišćanskog praznika Preobraženje, organizuje Konjički klub ‚‚Pančevac 1926". Kao i svake godine na smotru konja i fijakera u naš grad su došli brojni gosti iz celog Južnog Banata, Beograda i okoline, a među stotinak učesnika pehare namenjene najboljim takmičarima odneli su Boris Mijalkovski iz Jabuke i Zlatko Petrov iz Starčeva. 

Stanovništvo Gornjeg grada poznato je po bogatoj tradiciji fijakera i prelepih konja pa koriste svaku priliku da na raskošnim kolima i grlima projezde pančevačkim ulicama. Na taj način je, paradom, počela 19. Fijakerijada. Organizatori manifestacije su provozali fijakere od Margite do pančevačkog hipodroma, gde su zatim svi pristni, u revijalnom delu, mogli da se uvere u lepotu grla, lipicanera, i fijakera članova Konjičkog kluba ‚‚Pančevac 1926". 

fijakerijada.jpg

U takmičerskom delu nastupili su jednoprezi, dvoprezi, troprezi, četvroprezi i višeprezi a sudije su budno pratile svaki detalj, od izgleda i opremljenosti fijakera, izgleda kočijaša i posade, umešnosti kočijaša da upravlja fijakerom, uparenost i poslušnost grla, kao i kako se "beče" konji (hod). Nisu imali nimalo lak zadatak pošto je većina učesnika pančevačke Fijakerijade veoma dobro radila u koordinaciji sa svojim grlima. U konkurenciji dvoprega prvo mesto je pripalo Borisu Mijalkovskom iz Jabuke, drugo Dušanu Moldovanu, dok je treće mesto zauzeo Srđan Popović. U konkurenciji dvoprega u koje su upregnuta mlada grla najbolji je bio Zlatko Petrov iz Starčeva, drugoplasirani je Bogdan Miljković, dok je treće mesto pripalo najmlađem kočijašu FIjakerijade, Bogdanu Deliću. Zlatko Petrov je zauzeo prvo mesto i u kategoriji troprega, Marko Jovanov je bio drugi, dok je treće mesto pripalo Bogdanu Miljkoviću. Četvorostruki pobednik Fijakerijade je Boris Mijalkovski, koji je pored najvećeg pehara u konkurenciji jednoprega, dvoprega i višeprega osvojio i pehar namenjen pobedniku četvoroprega. Srđanu Popoviću je pripalo drugo mesto, a Miletu Maglišiću treće. 

 

fijakerijada.jpg

Osim pehara namenjenim pobednicima u kategoriji dvopregra, troprega i četvoroprega, sudije su podelile i pojedinačne nagrade. Najstariji kočijaš je Jovan Jovanović, najmlađi Bogdan Delić, a najlepša dama učesnica 19. Fijakerijade je Jelena Cicvarić iz Sefkerina. Najleši pastuv je Konverzano Monteaur Konstantina Višnjičkog, a najlepša kobila je Zenta Stevice Dražete iz Starih Banovaca. Najlepše amove su imali konji Borisa Mijalkovskog, dok je najlepši fijaker vlasništvo Marka Jovanova, koji je dobio i prelazni pehar - Memorijal ‚‚Stevana Lackova". Porodica Kovačević je dodelila raskošan ular Ivanu Arsiću, kao specijalnu nagradu za trud. 

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpg

fijakerijada.jpgMarketingNajnovije vesti