Pas Foto: pixabay
Srbija

Bačen otrov na Kalemegdanu oko dečjih igrališta? Za jedan dan uginulo osam ljubimaca

Izvor: 
Blic/RTS Sub, 07/03/2020 - 22:32

Stanovnike prestonice je tokom jučerašnjeg dana uznemirila vest da je neko bacio otrov na Kalemegdanu i u okolnim ulicama, a kako saznaje "Blic" osam pasa je uginulo od posledica trovanja.

 

- Četvoro je uginulo tokom noći i isto toliko njih juče prepodne. To su sve vlasnički psi. Šetali smo po Kalemegdanu kada smo saznali šta se dešava. Otrov ne može lako da se uoči jer je u vidu praha, a posipali su ga i oko dečijih igrališta - kaže za "Blic" vidno uznemirena čitateljka.

Kako saznajemo policija je odmah izašla na lice mesta i radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

 

Svoju zabrinutost iskazali su i korisnici društvenih mreža, koji najstrože osuđuju ovakve postupke.

 

Korisnica Tvitera se zapitala "kako nekome padne na pamet da uzme otrov i baci ga na ulicu."

 

"Na Kalemegdanu neko postavlja otrov za pse. Do sada je uginulo više pasa. Slučaj je prijavljen policiji. Još uvek se ne zna koji je otrov u pitanju. Pazite i prijavite policiji ukoliko vidite neku sumnjivu supstancu", jedan korisnik društvene mreže Tviter upozorio je sugrađane.

Kako su pojedini "tviteraši" objavili, otrova ima i na Dorćolu, u okolnim ulicama.

U prilog ovoj situaciji ne ide kiša koja je padala u prestonici tokom proteklih dana te je moglo da dođe i do "širenja" toksina.

 

Informacije o trovanju pasa koje su se brzo proširile potvrdio je juče i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

 
 

"Javnost treba da bude upoznata sa svim detaljima ovog gnusnog čina. Ubiti ili povrediti životinju je isto što i ubiti čoveka. Zato onaj ili oni koji su ovo ubistvo pasa počinili moraju da odgovaraju", poručio je Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Blic podseća da je u februaru je u Beogradu održan protest "Borba za Džekija" koji je upravo bio organizovan sa ciljem da se ukaže na problem i zaustavi trovanje i maltretiranje životinja.

"Veterini Beograd" prijavljena su četiri slučaja trovanja vlasničkih pasa, izjavio je direktor tog javno-komunalnog preduzeća Budimir Grubić, povodom vesti o ubistvu pasa na Kalemegdanu, koje su se pojavile u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, objavio je RTS. Grubić navodi da se sumnja da je neko prosuo određenu hemijsku supstancu kojih ima u farbama što su psi, kako je rekao, uneli u sebe.

Budimir Grubić je rekao da se radi o nervnom obliku trovanja i da se sumnja na to da je prosuta neka hemijska supstanca.

 
Veterina Beograd: Supstanca iz farbe moguć uzrok trovanja pasa na Kalemegdanu

"Odmah smo odreagovali da saznamo o čemu se radi i o kojoj vrsti trovanja se radi", rekao je Grubić.

Kako je naveo, nije postojala intoksikacija uneta preko hrane.

"Nema povraćanja, nema visoke temperature, samo ataksija odnosno spoticanje, nestabilan hod i nemogućnost koordinacije pokreta", istkao je Grubić.

Dodao da se sumnja da je neko prosuo određenu hemijsku supstancu kojih ima u farbama.

"Neki formaldehid, ketoni ili bilo šta što je vezano za farbe, boje, lekove ili tako nešto što je upila zemlja, a da je toga bilo dovoljno, i da je, tokom današnjeg dana, kada je bilo sunčano, moglo da isparava", istakao je Grubić i dodao da se sumnja da su psi to onda onjušili i uneli u sebe.

Grubić je rekao i da se radi o vlasničkim psima koji su odvedeni u privatne veterinarske ambulante.

Naglasio je da ekipe "Veterine Beograd" i dalje "češljaju teren".

"Tokom noći ćemo proći još tri do četiri puta, a ujutru krećemo u vrlo detaljnu pretragu zajedno sa MUP-om", poručio je Grubić.

 
MarketingNajnovije vesti