Student radi na kompjuteru Foto: pxhere
Srbija

Mladima su potrebne radne prakse i volontiranje

Izvor: 
Tanjug Sre, 09/03/2022 - 12:27Mladi čine četvrtinu svetske populacije i ulaganje u njih je najbolji način da se ostvari održivi rast i razvoj, a među brojnim izazovima sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji pri ulasku na tržište rada najveći je pronalaženje posla, rečeno je na panelu "Šta mladi očekuju od nas", koji je održan danas na Kopaonik biznis forumu.

Šefica odseka za saradnju i partnerstva sa privatnim sektorom UNICEF Srbija, Vesna Đukić Savić, istakla je da su mladi danas obrazovaniji nego ikada, a ipak su znanja i veštine koje steknu tokom obrazovanja često neadekvatne potrebama biznis zajednice a takođe su i nedovoljna za zanimanja koja dolaze.

Strateški analitičar U-report UNICEF Srbija Marko Mitrović je izneo rezultate ankete koje je UNICEF radio prošle godine i u kojoj je učestvovalo više od 1.000 mladih, a njeni rezultati pokazuju da samo pet odsto njih smatra da preduzeća u Srbiji vode dovoljno računa o deci i mladima.

S druge strane 85 odsto mladih ima velika očekivanja od poslovnog sektora da ih podrži na budućem razvojom putu. Te podrške se ogledaju u obezbeđivanju praksi, volontiranja, mentorstvu i slično, rekao je on.

Dodao je da mladi smatraju da preduzeća ovako ulažu u svoje buduće zaposlene, a tako se jača i lokalna zajednica.

Jedno drugo istraživanje, rađeno za potrebe Ministartsva sporta i omladine je pokazalo da 79 odsto mladih ispitanika nije bilo uključeno u programe strucnih praksi a jedana od razloga za to je činjenica da nisu imali informacije o tome.

Na panelu su se oglasili i mladi i izneli svoja iskustva i stavove.

Članica Omladinskog odbora UNICEF Milica Otović je navela da bi saradnja biznis sektora sa mlaldima trebalo da bude bolja i da počne još dok se oni školuju, pre nego što počnu da traže posao.

Mladi žele da rade odmah po završetku školovanja jer

jer se plaše siromaštva ali nemaju novca za usavršavanje i sticanje dodatnih vestina a tu bi firme mogle da im pomognu, rekla je ona.

Kaže da u školi nije naučila šta je biznis a da je bila uključena u radne prakse, volontiranje ili mentorstvo znala bi više i bila spremnija za ulazak na tržište rada.

Član Omladinskog odbora UNICEF Nikola Samardžić, koji ima 23 godine, a pre dve je krenuo u preduzetništvo. ukazao da je malo mladih koji kreću putem koji je on izabrao, tj. da postanu preduzetnici.

Mladima je za to potrebna veća globalna podrška a naročito ona izražena kroz praktična znanja o vođenu biznisa, rekao je Nikola.

Ocenio je da za započinjanje biznisa početni kapiaal nije najveći problem, već da su to zapravo praktični saveti i prave informacije neophodne za preduzetništvo.
MarketingNajnovije vesti