Milan Mladenovic printscreen
Srbija

Pre 25 godina umro je Milan Mladenović

Izvor: 
Danas Uto, 05/11/2019 - 08:18

Navršava se 25 godina od kada je našu rokenrol scenu napustio “dečak iz vode” i ličnosti legende koja godinama unazad prerasta u kult obožavanja, muzičar Milan Mladenović, frontmen kultnog sastava EKV.

Mladenović je poznat kao frontmen grupe Ekatarina Velika sa kojom je izdao šest studijskih albuma. Rođen je 1958. godine, a svoje muzičke korake započeo je dosta ranije, još kao dete, a iz tog statusa ostvario je i prvi veći uspeh.
Nakon prvih ozbiljnijih uspeha sedamdesetih godina u bendu “Limunovo drvo” sa kojim je nastupao po gitarijadama, u SKC-u i Domu omladine. Iz korena ove grupe izrasta pank sastav novog talasa “Šarlo akrobata” u postavi pored Mladenovića su svirali Dušan Kojić Koja i Ivica Vdović Vd. Veoma kratko obitavanje na muzičkoj sceni, a taj period obeležile su numere “Ona se budi”, “Mali čovek” i neprevaziđena stvar “Niko kao ja”.

Pred kraj 1981. Mladenović formira bend “Katarina II” sa prijateljima i muzičarima iz prethodno navedenih grupa, tu prvi put sa njima svira i klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi.

Nakon izdavanja istoimenog albuma, gde su mesto našle pesme “Aut”, “Jesen”, “Radostan dan” i druge, usled nesuglasica bend se raspada i stvara se “Ekatarina Velika” popularnija pod nazivom EKV, koja će Mladenovića i Magi uzdići do kulta.

Nizali su se albumi “Ekatarina Velika”, “S’ vetrom u lice”, “Ljubav”, zajedno noseći vanvremenske pesme “Kao da je bilo nekad”, “Oči boje meda”, “7 dana” i druge hitove. Mladenović je insistirao da se pesme EKV-a ne uzimaju kao poezija i da se ne odvajaju od muzike.

Album iz 1986. godine, „S vetrom uz lice“, na kojem se nalazi verovatno najslavnija Mladenovićeva pesma „Ti si sav moj bol“, lansirala je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.

Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice,. U Pančevo, plato na kome se nalazi letnja bašta Doma omladine nosi njegovo ime.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Danasa.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti