Srbija

RTS traži od Antena TV da prekine emitovanje 26 kanala

Izvor: 
Beta Sre, 21/09/2016 - 11:19

BETA, 20. septembar – RTS je pozvao „Antenu TV" da odmah prekine emitovanje 26 kanala i da tako prestane da krši zakon, jer je imala dovoljno vremena za testiranje – šest dana.

Preduzeće „mts Antena TV" osnovali su kompanija Telekom Srbija i Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze".

„RTS nema ništa protiv što veće ponude kvalitetnih programa, ali to nije posao Telekoma i ETV nego REM-a čije članove bira Skupština Srbije", navodi se u saopštenju RTS i dodaje da je neverovatno da Antena TV, zajedničko preduzeće Telekoma i „Emisione tehnike i veza" ne poznaje zakone Srbije i ne zna koja je uloga REM-a. RTS podseća da je za emitovanje bilo kojeg zemaljskog kanala najpre potrebno učešće na javnom konkursu, potom i dozvola REM-a.

Dakle, i kanali koje gledaoci mogu da vide samo ako plate posebnu pretplatu moraju da budu na javnom konkursu i sa dozvolom REM-a, navodi RTS i ukazuje da je Telekom „propustio da navede" da će gledaoci kanale koje nelegalno emituje, moći da vide samo u „test emitovanju", ako plate za tu uslugu.

RTS pita kakav je to test, ako je izvesno da ni jedan od 26 kanala neće biti emitovan u „Multipleksu 1" i zakljuluje da „očigledno nije reč o testu, nego o nezakonitoj promociji 26 kanala".

Telekom Srbija je danas saopštio da javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze" testira i podešava tehničke parametre mreže novoosnovanog preduzeća „mts Antetna TV" i u tu svrhu distribuira dodatne TV kanale. Telekom je dodao i da „mts Antena TV" novi servis uvodi u skladu sa svim relevantnim zakonskim i podzakonskim propisima.

Četiri nacionalna emitera (RTS, B92, Prva i Hepi) saopštila su u ponedeljak da su Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze" i Telekom Srbija, „grubo kršeći zakon", počeli emitovanje 26 televizijskih kanala u zemaljskom digitalnom servisu „Antena plus", i to bez javnog konkursa i dozvole REM. „Mts Antena TV" komercijalno će početi da pruža uslugu 1. novembra, od kada će sadržaj kanala biti zaštićen i gledanje će se naplaćivati.Marketing

Najnovije vesti