Čardak Foto: Vojvodinašume
Srbija

U Deliblatu protest zbog migranata, Komesar potvrdio da će privremeni migrantski centar biti formiran na Čardaku

Izvor: 
epancevo/pancevo.city/Tanjug Sre, 25/03/2020 - 19:53


Više od 500 stanovnika opštine Kovin okupilo se danas u Deliblatu, kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Komesarijata za izbeglice i migracije o naseljavanju migranata sa bliskog istoka i Afrike u Školsko rekreativni centar Čardak u Deliblatskoj peščari, objavio je portal ePancevo.

Svojim vozilima blokirali su ulaz u Deliblato, kao i ulaz u ŠRC Čardak. Pokrenuta je i online peticija, koju je do sada potpisalo više hiljada građana Srbije.

- Uprkos nedostatku zvaničnih informacija pouzdano smo saznali da je lokalna vlast podržala protestante. Zvaničnici Kovina, posle saznanja da je reč o naredbi pokrajinskih vlasti tražili su da se ona povuče, jer sa njom nisu saglasni, objavio je sajt pancevo.city.

Pancevo.city dalje navodi da dobro upućeni kažu da odgovor nije stigao, ni iz kabineta pokrajinskog premijera Igora Mirovića. Prema njihovim izvorima pokrajina je naredbu o naseljavanju donela na predlog Komesarijata za izbeglice. Takođe, kako navode, ovo državno telo je navodno još 20. marta sa „Vojvodinašumama” sklopilo sporazum o ustupanju na upravljanje Vojsci Srbije čitavog kompleksa „Čardaka”.

U samom Delilablatu pojavile su se parole protiv migranata, a kako smo obavešteni na mesto protesta došla je i Sanja Petrović, predsednica Privremenog opštinskog organa, navodi se u tekstu ovog sajta.

 

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je za Tanjug rekao da će u skladu sa naredbama u vanrednom stanju privremeni migrantski centar biti formiran u naselju Čardak.

"Taj centar će poslužiće za adekvatan smeštaj nekoliko stotina migranata, kako bi se rasteretili migrantski centri u Vojvodini, a njegov karakter je izrazito privremen i trajaće najduže dva meseca posle ukidanja vanrednog stanja”, rekao je Cucić.

Nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraženih korona virusom među 8. 500 migranata koliko ih se nalazi u u 17 centara u našoj zemlji, a za sada nije bilo ni sumnjivih slučajeva, objašnjava Cucić

 

On je dodao da su zahvaljujući primeni mera još pre 14 dana migranti u centrima praktično u samoizolaciji

"Organizovane su prodavnice sa potrebštinama u centrima a u slučaju potrebe Western union dolazi da uruči novac”, rekao je on i dodao da se u migrantskim centrima prve mere primenjuju još od 25. februara.

On je dodao da se broj migranata u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja ne povećava,jer, kako je objasnio, vojska je izašla na granice a i migrant sami se teže odlučuju na pokret zbog situacije oko korona virusa u njima željenim zemljama Zapadne Evrope.

Cucić kaže da je problem prenaseljenost migrantskih centara, a da se on rešava se u skladu sa naredbama u vanrednom stanju.

 

Čardak je paviljonski kompleks u šumi na obodu Deliblatske peščare u opštini Kovin kojim su više godina upravljale Vojvodinašume.

Izgrađen je kao naselje za radne akcije, dugo godina je bio regionalni centar za obavljanje nastave u prirodi, a zatim su tu bile smeštene izbeglice.

Čardak, koji je kompleks objekat van naselja i na obodu šume, je poslednjih godina povratio svoju rekreativnu i ugostiteljsku funkciju, a povremeno su tu bile održavane i pripreme sportskih ekipa.

Oko migrantskih centara u Srbiji, rekao je Cucić, je prsten vojske odnosno ministarstva odbrane, tu su i svi vidovi policije, a obezbeđena je lekarska i sanitarna zaštita.

On je dodao su sami migranti organizovani, i pomažu u ovoj uslovno rečeno samoizolaciji, koja je veće dve nedelje u centrima u celoj Srbiji.

 
MarketingNajnovije vesti