Srbija

U Srbiji raste siromaštvo, stanje se zvanično ulepšava uz "igru brojkama"

Izvor: 
Beta Sre, 21/02/2018 - 07:31

 

U Srbiji raste siromaštvo, a i pored 120 strategija socijalne pravde, u riziku od siromaštva živi 25,5 odsto stanovništva, upozorili su učesnici skupa "Ako nema pravde nema ni mira".

Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš pozvala je sindikate da kažu šta mogu da učine da pokažu kakva je zaista situacija u društvu koja se zvanično prikazuje kao dobra, uz "igranje brojkama". Tako ispada da tročlana porodica čija su primanja 27.748 dinara mesečno "nije nužno siromašna", iako je minimalna potrošačka korpa 2016. godine koštala 36.000 dinara.
 
Predstavnik Instituta ekonomskih nauka Božo Drašković je ocenio da priča o cilju od 500 evra prosečne plate u Srbiji predstavlja zamagljivanje suštine problema, jer se to statistički dobija tako što se napravi prosek 10 ljudi koji zaradjuju 200 evra i jednog čija su primanja 3.500 evra.
 
Po njegovim rečima, porodica s primanjima od 200 evra mesečno je na nivou ekonomske bede, bez mogućnosti plaćanja kulture, lečenja, obrazovanja, oblačenja, stanovanja, a za državu je to loš razvojni model. Naveo je da su prazne priče o tome da će tržište rešiti probleme i upozorio na niz problema zbog toga, kao i na opadanje broja stanovnika, te i radne snage, zbog čega takodje plate statistički izgledaju relativno veće.
 
Sloga: Vladina kampanja je farsa
 
Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su da je kampanja "Reci ne radu na crno" koju je pokrenula Vlada Srbije "farsa osuđena na neuspeh". Kako su naveli, ta kampanja predstavlja "jedan od spinova vlasti" da se javnosti i svetu predstavi da se u Srbiji bore protiv sive ekonomije i brine o radničkim pravima.
 
"Ističemo da građani Srbije nisu glupi da ne znaju šta je siva ekonomija i rad na crno. Jedno je edukovati građane o šteti koju nanosi siva ekonomija, a drugo je institucionalno ih štititi od bahatih i pohlepnih poslodavaca koji im uskraćuju prava po osnovu njihovog rada", navodi se u saopštenju.
 
Sloga je navela da trećina radnika u Srbiji radi na crno i da celu državu pokriva svega 260 inspektora rada te da je potrebno povećati broj inspektora i uvesti strože kazne prema onima koji upošljavaju radnike na crno i koji zabranjuju sindikalno udruživanje zaposlenih.
 
"Vlast se do sada ponašala krajnje neodgovorno po pitanju rada na crno, koketirala sa mnogim poslodavcima na štetu svojih građana, posebno stranim i više puta do sada pokazala da nije sposobna da štiti radnika ni za osnovna prava iz Zakona o radu", navodi se u saopštenju.MarketingNajnovije vesti