Paljenjem posebne rasvete obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba

Muzej obasjan ljubičastim svetlom

Pančevo, Uto, 17/11/2015 - 21:59
Mirjana MarićU saradnji Grada Pančeva - resora za zdravstvo, Narodnog muzeja i Kulturnog centra Pančeva, u utorak, 17. novembra paljenjem posebne rasvete na zgradi Narodnog muzeja u Pančevu obeležen je Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Svake godine se u svetu prevremeno rodi oko 15 miliona beba, to je na dnevnom nivou jedanaestoro dece koje su rođene pre vremena. Kako bi se skrenula pažnja na probleme koji ovi mališani imaju, kao i njihovi roditelji svake godine 17. novembra se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou ovaj dan obeležava simboličnom porukom osvetljavanjem javnih zgrada ljubučastom svetlošću.

Dr Mirela Petrović, gradskog većnica zadužena za zdravstvo rekla je da problem prevremeno rođene dece veliki problem kako na globalnom tako i lokalnom nivou. „Podatak da je prošle godine u našem gradu od 1696 novorođenčadi, prevremeno rođeno 58 beba, a ove godine čak 46, prosto apostrofira ovaj problem. Prevremeno rođenje predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti beba do godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti do pete godine.”

Zdravstveni problemi koji su posledica prevremenog rođene dece su kardiovaskularni problemi, problemi sa vidom, problemi sa organima za varenje, kao i usporen psihomotorni razvoj. Kao jedan od načina da se ovaj problem reši je svakako preventiva prevremenog rođenja dece. Dom zdravlja Pančevo kroz Školu za psihofizičku pripremu trudnica bavi se i ovom problematikom, ali kako većnica za zdravstvo najavljuje organizovaće se i neki drugi načini da se izađe u susret roditeljama prevremeno rođene dece.

„Ova deca od prvog dana imaju poseban tretman, koji uključuje stručni tim i visoko sofisticiranu tehnologiju uglavnom na Institutu za neanatologiju u Beogradu, u zavisnosti u kojoj su nedelji rođeni. Ovakva nega omogućava im da vremenom izrastu u sasvim normlanu decu”, rekla dr Mirela Petrović.

Počev od 2011. godine, 17. novembar je uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti