Direktor Vodovoda tvdi da pronađene bakterije nisu iz vodovodske mreže

Radulović: Voda pančevačkog vodovoda je bezbedna i ispravna – obratiti pažnju na kućne instalacije, bojlere i česme

Pančevo, Čet, 18/08/2016 - 18:47
Vladimir Đoković

 

Pančevo, 18. avgust – Poslednja uzorkovanja vodovodske vode u Pančevu rađena su 9. i 10. avgusta, a rezultati od 15. avgusta pokazali su da sa vodom nemamo nikakvih problema, ističe na početku razgovora direktor pančevačkog vodovoda Aleksandar Radulović.

„Nema nikakvih ni bakterioloških niti fizičko-hemijskih odstupanja od normi propisanih pravilnikom. Podsećam da je pravilnik u Srbiji stroži od propisa Evropske unije. Nema mesta nikakvim insinuacijama da voda koju mi proizvodimo i distribuiramo nije dobra” – izričit je direktor Radulović.

Bakterije u vodi na česmama pojedinih vrtića pronađene su još početkom juna, ističe Radulović i dodaje da tome očigledno nadležni nisu pridavali važnost, jer je predstojao period u kome vrtići neće raditi.

„Smatrali smo da će „Dečja radost” preduzeti mere dezinfekcije i ispiranja o kojima smo ih obavestili. A vrtići su počeli sa radom u avgustu bez prethodnog ispitivanja da li je ispiranje donelo rezultate. Zato je i reagovala sanitarna inspekcija.” – pojasnio je Radulović situaciju oko vrtića.

Vodovod je u ovom slučaju pomogao da se dezinfikuje mreža kao i točeća mesta.

„Voda je medijum i ona je u našoj mreži ispravna, a na putu do korisnika kupi ono što je u tuđim cevima i na tuđim česmama. Ali Vodovod ne upravlja tuđim instalacijama. Naša ocena je da se malo pridaje značaja ispravnosti i starosti instalacija, bojlerima, jer je topla voda pogodna sredina za bakterije i točećim mestima gde je kamenac pogodna sredina za bakterije” – naglašava Radulović.

Direktor Vodovoda naglašava da se voda proverava na po standardima utvrđenim propisima i da ima i preko 100 provera mesečno. On odbija i mogućnost da u nekim starijim delovima mreže kojom gazduje Vodovod dolazi do zagađenja vode za piće.

„Naša mreža je prstenasta, nije granasta. Voda u mreži  je pod pritiskom. Takva situacija nije moguća.” – konstatuje Radulović.

 

 Marketing

Najnovije vesti