Protest apotekara Foto: Milena Milutinović
Posle protesta u Beogradu Apotekari primljeni i kod gradske vlasti

APOTEKA PANČEVO: Ostali bez knjižica, prevoz neizvestan, poslednja plata za mart

Pančevo, Pon, 03/10/2016 - 14:23
Vladimir Đoković

PANČEVO, 3. oktobar – Zaposleni u Apoteci Pančevo protestvovali su u Beogradu ispred zgrade Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici. Iz Pančeva je krenulo 65 zaposlenih, jer je deo ostao dežuran u dve velike gradske apoteke.

U protestu ih je bilo i nešto više, jer su dobili podršku kolega iz gradskih apoteka iz Kruševca, Novog Sada, Smedereva, Velike Plane i Subotice.

– Nismo imali nikakve posebne zahteve. Jako dobro i mi i oni znamo šta tražimo. I kako problem rešiti. Samo smo hteli da ih ubrzamo i upozorimo – izjavio je predsednik sindikata Apoteke Pančevo, Borko Bojić.

Apoteka Pančevo je u blokadi od početka godine. A dug je ujedno bio i milijardu dinara.

– Naš gorući problem je što su nam istekle zdravstvene knjižice, a nove nemamo. Poslednja zarada koju smo primili bila je za mart, pa tražimo bar jednu mesečnu platu da bude što pre. Problem su i troškovi prevoza, jer je svakog meseca velika neizvesnost hoće li nam biti isplaćeni – precizirao je Bojić.

Više gradskih apotekarskih ustanova diljem Srbije ima slične probleme. Bojić kaže da postoje i zajednički zahtevi ka državi Srbiji.

– Tražimo da se zaustavi urušavanje državnih apoteka. Da se izjednače uslovi poslovanja za državne i privatne apoteke, jer mi smo u tenderima i moramo da najavljujemo nabavku lekova, a oni rade čisto komercijalno, bez tendera, uzimaju kada im šta treba od lekova. Mi moramo da pokrivamo svako naseljeno mesto, a oni rade samo tamo gde im je isplativo. Tražimo da država napravi plan mreže, pa da se konkuriše za pozicije apoteka iz tog plana. Takođe tražimo zajednički i povećanje marže, jer sa postojećom ne može da se posluje. A država je uzela sve druge prihode van marže. Takođe, značajno bi bilo da se osnivačka prava vrate Republici i da, u skladu sa planom mreže i potrebama države, određeni broj zaposlenih ima status ugovorenih. Odnosno, prima platu od države. – navodi Bojić zajedničke zahteve apotekarske branše.

Protest apotekara Pančevo
14551033_10210780413012183_1867327816_o.jpg

 

Osnivač Apoteke Pančevo je grad Pančevo. Poslednjih nekoliko plata zaposleni su i primili iz budžeta grada.

– Lokalnoj samoupravi mi trebamo samo na papiru. Oni bi mogli praktično i sa jednim čovekom takav je utisak, da pali i gasi svetlo, i da firma postoji. Kao da očekuju prirodan odliv, da nas bude što manje. Mogli bi kao osnivači da ponude i otpremninu. I to bi bilo rešenje za neke od zaposlenih – konstatuje Borko Bojić.

Na dan protesta, apotekare je kao predstavnik osnivača primio pomoćnik gradonačelnika za finansije, Predrag Živković. Borko Bojić prenosi i najavu koju je dobio od Živkovića, da će ih tokom dana primiti i gradonačelnik Saša Pavlov.Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju

Društvo

Deo Pančeva sutra bez gasa

JP „Srbijagas“ obaveštava kupce na području Grada Pančeva, da će u petak, 21.07.2017. godine, u periodu od 10:30 do 19:00 časova, zbog intervencije na sanaciji oštećenja na gasnoj instalaciji u