Četvrtak, 12. Maj 2016 - 19:00

Izložba Srednjovekovna crkva i i nekropola na eneolitskoj humci

 

U četvrtak, 12. maja od 19h u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena izložba Srednjovekovna crkva i i nekropola na eneolitskoj humci.

Na izložbi arheološkog odeljenja Narodnog muzeja Pančevo (Zbirka metalnih doba i srednjovekovna zbirka) u okviru manifestacije publika će imati priliku da vidi rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Livade kod Pančeva. Ovo do 2007. godine nepoznato nalazište istraživano je u periodu od 2009. do 2014. godine. Autori izložbe su Jelena Đorđević, viši kustos arheolog i mr Vojislav Đorđević, viši kustos arheolog. Izložbu će otvoriti dr Đorđe Janković, nekadašnji profesor na katedri za srednjovekovnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Otkrivena je srednjovekovna crkva koja je više puta rušena i obnavljana u dužem vremenskom periodu, od 12. veka kada je podignuta, do sredine 15. veka, kada je definitivno srušena prilikom jednog od turskih pohoda kroz ove prostore. Ova crkva se najverovatnije može povezati sa srednjovekovnim naseljem Sveti Đođe (St. Gyürfi) koje se pominje u srednjovekovnim ugarskim izvorima u okolini Pančeva. 

Pored srednjovekovnih grobova otkriven je i jedan grob iz bakarnog doba star oko 4500 godina. Grob je 2014. godine u autentičnom obliku prenešen u Narodni muzej Pančevo i do sada predstavlja jedini na takav način sačuvan grob Jamne kulture u muzejima u Srbiji. 

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 12. Maj 2016 - 19:00