Petak, 22. Mart 2019 - 20:00

Koncert braće Teofilović i Miroslava Tadića

Foto: KCP promo

U petak, 22. marta od 20 sati u dvorani Kulturnog centra Pančeva biće održan koncert braće Teofilović i Miroslava Tadića.

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vekove tradicionalnog muzičkog nasleđa i evocira duh celokupnog regiona. Mnoge od pesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, a mnoge sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, i obogaćujući ih visoko individualizovanim umetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti već i prema sadašnjosti i budućnosti, i nikoga, ali zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala sveta, kao što su „The Kennedy Center” (Vašington), „The Hall of Honor” (Parlament Kanade, Otava), „The Franz Liszt Concert Hall” (Budimpešta), „The Tchaikovsky Concert Hall” (Moskva), „The Vienna Konzerthaus-Mozartsaal” (Beč), kao i na velikim svetskim festivalima poput „World Performing Arts Festival” (Osaka), „The Sziget Festival” (Budimpešta), „The Estivoce Festival” (Korzika), „Canti di tradizioni” (Sardinija), „Mehr als Musik” (Linc, Austrija), „The Sound of Stübing” (Grac, Austrija), „Glatt & Verkehrt” (Krems, Austrija), „The Stans Musikstage” (Štans, Švajcarska), „Festival Early Music” (Keln, Nemačka), „Transform Festival” (Trondhejm, Norveška), „World Music Festival – Etnokrakow Rozstaje” (Krakov, Poljska), itd.

„Glasovi stoleća”, „umetničke ikone”, „umetnički vrhunac čitavog festivala”, samo su neki od naslova i utisaka inostranih novinara i organizatora njihovih koncerata.

Miroslav Tadić je gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa „Guitar Player Magazine”, u broju od januara 1997, izglasali su među 30 najradikalnijih i najoriginalnijih gitarista sveta.

Nastupa i snima ploče s velikanima svetske muzičke scene, među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz supergrupe „Cream”, Vlatko Stefanovski, Teodosij Spasov, Đivan Gasparjan, Joakim Kun, L. Šankar i mnogi drugi.

Tadićev jedinstveni pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj integraciji mnogobrojnih muzičkih stilova i pristupa kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika.

Miroslav je do sada snimio preko 30 CD izdanja za muzičke kuće širom sveta (CMP, „MA Recordings”, „Enja”, „Croatia Records”, „Sony BMG”), uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za internacionalno nagrađivani film „72 dana” Danila Šerbedžije. Od 1985. profesor je gitare na uglednom California Institute of the Arts u Los Anđelesu.

Petak, 22. Mart 2019 - 20:00