Ponedeljak, 25. Januar 2016 - 19:00

Koncert Hana Paraušić - harfa

harfa

 

Hana Paraušić, rođena 1991, upisala je osnovnu muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu u klasi doajena prof. Milice Barić. Klasu kasnije preuzima prof. Ivana Pejoska, a sa šesnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u klasi prof. Ljiljane Nestorovske, u čijoj klasi završava osnovne, master i specijalističke studije, sa najvišim ocenama.

Dobitnica je mnogih nagrada na takmičenjima kako republičkog tako i međunarodnog nivoa (Vels, Slovenija, BiH...), uspešno nastupajući solistički i kamerno. Izdvajaju se: prva nagrada na Republičkom takmičenju 2008. Godine, tri zlatne plakete na Međunarodnom takmičenju u Sloveniji, kao i dve druge i jedna treća nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ održanog u Novom Sadu 2011. i Beogradu 2013. i 2015. godine.

Nastupala je sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“, duvačkim orkestrom FMU, orkestrom Narodnog Pozorišta, orkestrom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Kao solista je nastupila sa kamernim orkestrom „Orfej“, pod dirigentskom palicom Ivana Markovića. Takođe je premijerno na harfi izvela  Concierto de Aranjuez Joaquin Rodriga , u pratnji Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umestnosti. Dobitnica je stipendije za učestvovanje u projektu Nei Suoni Dei Luoghi (U zvucima gradova) 2011. godine, nastupajući solistički, u Nacionalnom Arheološkom muzeju Aquileia u Udinama, Italija.

Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih harfista kao što su Patricia Tasini, Jana Bouškova, Naoko Jošino, Širin Pandžapoglu, Izabel Moreti i dr...

Kao pedagog je počela da radi 2013. godine u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu, gde je ostvarila zapažen rad sa učenicima harfe. Od proleća 2015. je honorano angažovana kao solista Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije.

Sve svoje uspehe Hana je ostvarila bez svog isntrumenta, sa tim problemom se bori i danas.

Na program dela: K.Salceda, J.S. Bacha, D.Bernatoviča i dr.

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 25. Januar 2016 - 19:00