Ambasadorka Rumunije i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov
Gradonačelnik Pančeva primio novu ambasadorku Rumunije u Srbiji

Ambiciozno ka jačanju saradnje Južnog Banata i Rumunije

Pančevo, Pet, 07/10/2016 - 20:21
Vladimir Đoković

Joana Kristina Popa, nova ambasadorka Rumunije u Srbiji boravila je u petak 07. oktobra u Pančevu. Posle posete Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Libertatea”, glasilu zajednice Rumuna u Srbiji, ambasadorku je primio i gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Ovu priliku gradonačelnik je iskoristio da upozna gošću sa pozicijom rumunske zajednice na teritoriji Grada Pančeva, a posebno u Banatskom Novom Selu. Izneo je podatke o IPA projektima realizovanim u saradnji partnera iz Pančeva i iz gradova u Rumuniji.

Ambasadorka Joana Kristina Popa naglasila je da posebno treba podstaći privrednu saradnju koja bi trebalo da se razvija. Uz insistiranje da do razvoja takve saradnje dođe kroz inicijativu samih privrednika, kojima bi onda vlasti sa obe strane granice pomogle.

Posebno interesovanje rumunske diplomate, kojih je u delegaciji bilo više, pokazali su za ulaganje u vetroparkove na teritoriji Južnog Banata, a sama ambasadorka naglasila je značaj Luke Pančevo koja ima potpisan protokol o saradnji sa rumunskom lukom Konstanca.

Gradonačelnik Pavlov najavio je da će početkom 2017. godine početi razvojna agencija Južnog Banata, u čijem osnivanju učestvuje svih šest opština i dva grada naše regije.

Kako se tokom sastanka moglo čuti, namera ambasadorke Rumunije je da već za nekoliko nedelja obiđe Rumune koji žive u manjim mestima i selima Južnog Banata i Pančeva, kao i njihove obrazovne, kulturne i verske ustanove i objekte.

 

Ambasadorka Rumunije Joana Kristina Popa u poseti Pančevu
ambasadorka_rumunije.jpgMarketingNajnovije vesti