HIV
Inicijativa Udruženja građana Q-klub

Obezbediti savremene lekove pacijentima zaraženim HIV-om

Pančevo, Uto, 15/03/2016 - 12:31
Ivana PredićIzvor: Beta

Udruženje gradjana Q-klub, koje se bavi pružanjem podrške ljudima u Srbiji zaraženih HIV-om i obolelima od AIDS-a, zatražilo je od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da obezbeđivanjem savremenih terapija unaprede lečenje te infekcije, prenosi Beta.

Srbija nema nove, inovativne lekove iz prve linije terapije prema poslednjim evropskim smernicama. Zbog toksičnosti i neželjenih efekata primene trenutno dostupnih lekova u Srbiji, pacijenti neredovno uzimaju terapiju, što dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja i širenja HIV infekcije”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Predloženo je proširenje pozitivne liste A sa antiretrovirusnim lekovima (ARV) za lečenje HIV-a koji su registrovani u Srbiji, ali nisu na pozitivnoj listi i na taj način nisu dostupni pacijentima.

Postoje inovativne terapije, u skladu sa evropskim smernicama, koje nisu skuplje od onih koje država trenutno plaća. Njihovo uvodjenje na listu ne bi imalo uticaj na povećanje potrošnje RFZO budžeta”, smatra Q-klub.

Ukazano je da je lečenje HIV-a važno ne samo za pacijente kojima terapija omogućava zdrav i neskraćen životni vek, već i za opštu populaciju jer se na taj način u velikoj meri smanjuje rizik za dalje prenošenje infekcije.
MarketingNajnovije vesti