Društvo

PANČEVO: Ima li pomoći Hitnoj pomoći?

Pančevo, Sub, 09/12/2017 - 14:57
Vladimir Đoković

Služba hitne pomoći deo je gradskog Doma zdravlja. Za ukazivanje hitne medicinske pomoći građanima značajno je dobro funkcionisanja trasporta unutar Hitne pomoći. Problemi koji su i ranije postojali, jer domovi zdravlja po susednim opštinama imaju po jedan sanitet pa je pančevačkoj Hitnoj pomoći preostajalo da pacijente transportuje od okružne Opšte bolnice ka Beogradu, otpočinjanjem rekonstrukcije pančevačke bolnice su uvećani.

- Transporta pacijenata sve je više. Mi imamo tri urgentne ekipe i dve transportne. Treća transportna se uključuje samo kada ima dosta unapred najavljenih transport aka bolnicama ili ka banjama. Pored trasporta pacijenata iz drugih opština, od pančevačke ka drugim bolnicama najčešće u Beograd, opterećene je povećano jer ne radi ni skener u bolnici. Pa i pacijente za skener transportujemo za Beograd, objašnjava situaciju načelnik Hitne pomoći dr. Miroslav Tepšić.

I ranije načelnik je upozoravao da se zbog povećanog broja transporta hitnoj pomoći mora pomoći.

- Velika pomoć bi bila kada bi bar u ovo vreme kada se radi rekonstrukcija bolnice gradska vlast Pančeva obezbedila sredstva za angažovanje 2 vozača. Tako bi mogli da imamo stalno aktivnu treću ekipu za transport pacijenata, predlaže dr. Tepšić.

A sanitetska vozila se svakodnevno eksploatišu pa se i kada pređu 400.000 kilometara rashoduju. To je vreme kada kvarovi postaju preozbiljni i prečesti – a tako i preskupi za otklanjanje.

- Praktično je u funkciji ukupno 7 sanitetskih vozila. Od toga je 5 za urgentne medicinske ekipe a dva za transport. S tim što se jedno od urgentnih vozila povremeno uključuje u transport. Tih 7 vozila rade bez pauza, objašnjava dr Tepšić.

I u Hitnoj pomoć prognoze oko kadra nisu sjajne.  Načelnik Tepšić kaže da više vozača i medicinskih tehničara završava obuke kako bi mogli da posao pronađu u inostranstvu.

 

 

 Marketing

Najnovije vesti