Pancevo
Društvo

Pančevo na četvrtom mestu po transparentnosti među 145 opština

Pančevo, Ned, 13/03/2016 - 18:58
Ivana PredićOrganizacija Transparentnost Srbija je tokom prošle godine sprovela istraživanje o indeksu transparentnosti lokalnih samouprava među 145 opština i gradova. Prema tom istraživanju Pančevo je sa indeksom 61 (na skali od 0 do 100), zauzelo visoko četvrto mesto koje deli sa Leskovcem. Na vrhu tabele je Paraćin sa indeksom 74, slede Inđija (66) i Bačka Topola (62). Na dnu tabele su Koceljeva (16), Sečanj i Preševo (15), Bela Crkva i Smederevska Palanka (11). Prosečna ocena u celoj Srbiji je 40.

Lokalne samouprave ocenjivane su prema više od 87 indikatora (dostupnost podataka o radu skupština, javnim nabavkama, javnim raspravama, stanje informatora o radu, dostupnosti informacija).

U Transparentnosti Srbija naglašavaju da se u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza. Obaveze koje ne povlače sankcije, ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često se krše.

Malobrojni su slučajevi istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne, a mogu da unaprede transparentnost. To se odnosi i na stanje internet sajtova, informatora o radu, na informacije dostupne u uslužnim centrima i prostorijama uprave, na postupanje po zahtevima za dostavljanje informacija, uređenje procedura i praksu u vezi sa radom skupštine, u vezi sa budžetom, javnim raspravama, javnim preduzećima“, stoji u saopštenju organizacije.

Ipak, kako se zaključuje u saopštenju, veliki broj predstavnika jedinica lokalne samouprave, izrazila je spremnost da prihvati deo preporuka, a neki su to već i učinili.

 
MarketingNajnovije vesti