Cara Lazara  13 Pančevo Vodomeri u Cara Lazara 13 (foto: Vladimir Đoković)
Društvo

PANČEVO: Za pet godina u Vodovod investirano više od 5 miliona evra

Pančevo, Pon, 29/01/2018 - 07:47
Vladimir Đoković 

Program saradnje, kreditiranja i doniranja JKP “Vodovod i kanalizacija” preko KFW-a, koji je trajao 5 godina od 2012. godine je završen. U tom periodu u mrežu vodovoda i kanalizacije uloženo je 5.177.163 evra. Od čega je donacija bila 2,3 miliona evra dok su ostala sredstva kredit koji gradski Vodovod vraća.

Kroz program saradnje sa KFW-om vodovod je rekonstruisan u 17 ulica, rekostruisan je i glavni cevovod od filter stanice, izgrađeni su magistralni vodovodi ka Dolovu, Jabuci i Glogonju a izgrađena je i druga faza kanalizacije na Kudeljarskom nasipu.

- Nemamo nikavih problema u realizaciji ovog programa. Bila je to strateška odluka koja daje efekat. Imamo od čega da vratimo dug odnosno isplatimo kredit. Vodovod ima značajno veći broj potrošača, kaže direktor Vodovoda Aleksandar Radulović.

Od 2013. godine Vodovod vraća kredit KFW-u. Do sada je vratio nepunih milion i po evra glavnice duga a preostalo je da vrati još 1.386.507 evra kredita. Za pet godina Vodovod je isplatio i 172.446 evra kamata.

Godišnje Vodovod isplati više od 300.000 evra glavnice duga po ovom kreditu. Sa pripadajućim kamatama. Vraćanje kredita biće završeno 2022. godine.

Zahvaljujući ulaganjima iz programa saradanje sa KFV-om Vodovod će od prvog februara štampati 40.000 računa za oko 120.000 korisnika njihovih usluga. Ka Jabuci, Glogonju i Dolovu je 5.000 računa a do tih potrošača su stigli izgradnjom magistralnih vodovoda.

- Stvoreni su uslovi i za povezivanje Starog Tamiša gde su upravo u toku radovi na izgradnji vodovodne mreže. Na kraju ovog programa ostaje žaljenje što je ranije rukovodstvo Vodovoda vratilo 2013. godine  1,2 miliona evra već dobijenih od KFW-a. Nisu znali kako da ih potroše pa su odustali od realizacije i vratili novac. Sa tim novcem zaokružilo bi se vodosnabdevanje jer bi bio povezano i Banatsko Novo Selo, zaključuje direktor Radulović.

Cene vode nisu menjanje od 2012. godine napominju u Vodovodu. U programu rada za 2018. godinu ne navodi se da će biti poskupljenja. Ali u Vodovodu ne kriju da se o većim iznosima na  računima razmišlja.

- Razmišljamo o nivelaciji cena. Odnosno usklađivanju sa inflacijom. To je način da sačuvamo vrednost imovine koju je Vodovod stekao. Odnosno dobio. Naravno da ljudi prvo gledaju sebe kada se spomenu nešto veće cene. Ali Vodovod je vlasništvo svih nas. I moramo da sačuvamo ono što imamo, zaključuje direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksandar Radulović.

 
MarketingNajnovije vesti