Sudski izvršitelji zaplenili imovinu iz dva objekta Apoteke Pančevo

Početak kraja ustanove stare 240 godina

Pančevo, Čet, 04/02/2016 - 18:06
Ivana Predić
Na rafovima gotovo da više nema lekova sa pozitivne i negativne liste

PANČEVO - Posle jučerašnih i današnjih događaja nada da će se Apoteka Pančevo izvući iz milionskih dugova i nastaviti normalno da radi ugašena je. Zbog potraživanja od oko osam miliona dinara čelnici iz veleprodaje „Adoc“ rešili su da svoja dugovanja naplate prinudnih putem, te su juče i danas (3. i 4. februara) poslali sudske izvršitelje da iz nekoliko objekata Apoteke Pančevo zaplene pokretnu imovinu. Juče u toku dana iznesena je roba iz zgrade u Ulici Svetog Save, kao i iz objekta na Strelištu, dok je za danas bila najavljena plenidba imovine u apoteci u Žarka Zrenjanina 80. Sudski izvršitelji su došli na lice mesta, kao i naša ekipa i novinari pančevačkog dopisništva RTS-a. Međutim, nakon što smo obavili snimanje sudski izvršitelji su obavestili predstavnike Apoteke da je plenidba stopirana.

 

img_6846.jpg

 

Kako je izgledao pokušaj plenidbe lekova iz objekta u Ulici Žarka Zrenjanina, kao i izjave Milana Stanisavljevića, pomoćnika direktorke Apoteke i jedne od radnica Apoteke pogledajte u videu u okviru teksta.

Dugovi prema drugim dobavljačima daleko su veći - ukupan dug iznosi 700 miliona dinara, a sa kamatama milijardu dinara.

Nekoliko sati kasnije ispred Gradske uprave tridesetak radnika Apoteke protestovalo je po četvrti put, kako bi izrazilo nezadovoljstvo položajem u kojem se nalaze. Uz pištaljke, i uzvike „lopovi“, farmaceuti su sat vremena stajali ispred opštine čekajući da im se granačelnik obrati. U to vreme u kabinetu prvog čoveka grada u toku je bio sastanak sa ambasadorom Irana u Srbiji. Obraćanje nisu dočekali, ali su najavili da će se sutra vratiti. Štrajkači smatraju da su ih čelnici lokalne samouprave izigrali jer nisu finansijski pomogli iako su obećali.

Mi smo zatečeni i šokarini. Nije nam jasno šta je cilj lokalne samouprave - da li hoće da nas zatvore na perfidan način. Ovo je zaista strašno, i prevazilazi sve granice“, očajna je Milena Božić, farmaceutkinja.

Njen kolega Željko Golić kao simbol nesavesnog poslovanja bivšeg rukovodstva doneo je platnene kese koje su plaćene dva miliona dinara. Nekoliko njih poklonio je i radnicima Gradske uprave, a jedna je bila namenjena Željku Sušecu, predsedniku GO SNS-a.

 

img_6831.jpg

 

„Ovo je torbica iz kuhinje gospodina Sušeca koju kad date pacijentima više im ne trebaju ni lekovi sa pozitivne ni negativne liste. One su nabavljene od majke gospodina Sušeca. Od lokalne samouprave tražimo da nam omogući da radimo, ali vidimo da njih nije briga za nas i da ne mogu da reše probleme koje su napravili svojim neradom i bahatošću“, rekao je on.

Nakon sastanka sa ambasadorom Irana gradonačelnik Saša Pavlov objasnio je za naš portal kakav odnos ima prema protestima i dodao da je raspoložen da razgovara sa svim građanima, pa i sa radnicima Apoteke, ali na civilizovan način. Pavlov je istakao da ne beži od odgovornosti i da će vrlo rado napraviti sastanak sa predstavnicima Apoteke, te da je potrebno samo da mu se obrate pismenim putem.

„Žao mi je što zaposleni u Apoteci imaju ovakav odnos prema meni i lokalnoj  samoupravi jer mislilm da sam jedini od 2003. godine kada je grad preuzeo osnivačka prava nad Apotekom Pančevo pokušao da pronađem rešenje i identifikovao Apoteku kao ustanovu kojom treba ozbiljno da se bavimo. Zaista se ne osećam prijatno kada radnici uzvikuju „lopovi“, ali se ne osećam prozvanim jer vrlo dobro znam šta sam u uradio u životu“, rekao je Pavlov.

On je precizirao da su on i njegove kolege u neprekidnom kontaktu sa nadležnima iz Ministarstvu finansija, Ministarstvu zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i da čekaju upute od njih na koji način mogu da reaguju. Objasnio je zbog čega Grad nema zakonske mogućnosti da finansijski pomogne Apoteci Pančevo:

U pojašnjenju koje smo dobili iz Ministarstva zdravlja stoji da grad kao osinvač može, ali ne mora da finansira vršnenje svojih osnivačkih prava. Grad ima pravo da finansira izvršne presude koje sada postoje, ali ne sme da finansira obaveze koje su nastale iz novca obaveznog zdravstvenog osiguranja, što se ovde desilo. Kada smo dobili od menadžmenta Apoteke strukturu potraživanja videli smo da od ukupno 700 miliona duga 600 miliona je dug za lekove sa pozitivne liste, za medicinska pomagala i za materijalne troškove koji se finansiraju iz marže od sredstava koje prebacuje RFZO. To znači da je RFZO već prebacio taj novac, a da je neko ta sredstva nenamenski koristio ili zloupotrebio“.

Pavlov je napomenuo da je problem trebalo rešaviti mnogo ranije i blagovremeno reagovati. Istakao je da lokalna samouprava nije dobila nijedan izveštaj o poslovanju Apoteke Pančevo više od deset godina.

„Da je izveštaja bilo znao bi se bilans apoteke i blagovremeno bi se reagovalo ukoliko bi postojale zakonske mogućnosti. Tada je trebalo da se interveniše, a ne kada je dug milijardu dinara. Sada je nemoguće izdvojiti toliko novca“, ocenio je gradonačelnik.

Na naše pitanje da li su postojala saznanja da Grad nema zakonsku mogućnost da reaguje u septembru kada su održani sastanci sa svim poveriocima i dogovoren reprogram duga Pavlov je odgovorio:

„Razgovarali smo sa svim poveriocima Apoteke i sam sam učestvovao u njima kako bi probali uticajem Gradske uprave da nađemo rešenje. Tada sam rekao poveriocima, a kasnije i na sednici Skupštine da će grad nastojati da pomogne u skladu sa svojim zakonskim i finansijskim mogućnostima, ali sam naglasio da to ne može da bude do 31.decembra jer nismo uspeli rebalnasom da obezbedimo sredstva, već da će novac ukoliko postoje mogućnosti biti izdvojen budžetom za ovu godinu. U tom trenutku nismo znali da nemamo zakonski osnov i zamolio sam poverioce da imaju strpljenje i da ne blokiraju račun Apoteke dok ne nađemo neko rešenje“.

 

img_6814.jpg

 

Kada su poverioci saznali da u gradskom budžetu za 2016. godinu nema novca za Apoteku, poslednjeg dana prošle godine počeli su sa puštanjem izvršnih presuda i blokirali račun ustanove koji je trenutno u minusu od 219.792.564 dinara. U objektima Apoteke Pančevo gotovo da više nema lekova sa pozitivne i negativne liste. Telefoni i internet su im isključeni i zaposlenima je sve teže da obavljaju posao. Ostali su samo dijetetski preparati kojima uskoro ističe rok, dečja oprema i druga nemedicinski proizvodi koje je bivša direktorka Branka Milojević (protiv koje se vodi postupak za zloupotrebu službenog položaja), nabavljala u ogromnim količinama.

Podsetimo, 25. januara nova direktorka Apoteke Pančevo Jelena Eror, koja je na tu funkciju izabrana u julu prošle godine podnela je ostavku, a to su učinilii i predsednik Upravnog odbora, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora iz redova zaposlenih.

Ukoliko se nešto hitno ne preduzme ustanova stara 240 godina neće moći više da funcioniše. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti državne Apoteke koje spadaju u primarnu zdravstvenu zaštitu ne mogu da budu ugašene, a ustanova prema rečima Saše Pavlova, ne može da bude ni likvidirana jer nema sredstava za to. Već sad u problemu je ne samo 118 zaposlenih koji od oktobra nisu primili plate već i pacijenti koji ne mogu da nabave lekove sa D liste kao i određena pomagala jer se oni isključivo mogu dobiti u državnim apotekema.

I. Predić

U emisiji Da Možda Ne na prvom programu RTS-a o dugovima ustanova primarne zdravstvene zaštite na lokalnom nivou. (Četvrtak, 4. februar 20:58)
MarketingNajnovije vesti