Nada Stojičević
Razgovor 013: prof. Nada Stojičević, Elektrotehnička škola "Nikola Tesla"

Profesorka iz Tesline škole je jedan od najboljih edukatora u Srbiji

Pančevo, Pon, 02/01/2017 - 18:43
Mirjana Marić Veličković

Jedna od 16 najboljih edukatora Srbije, koje se izabralo Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić" je i profesorka Nada Stojičević, koja je već petnaest godina zaposlena u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Pančevo.

Nagrade se već treću godinu za redom dodeljuju najboljim edukatorima Srbije koji na času i u sklopu svog predmeta i redovne nastave podstiču učenike na inovativnost i proaktivnost. One koji se izuzetno zalažu i motivišu učenike da razviju svoje sposobnosti i talente i van onoga što se podrazumeva pod redovnom nastavom.

Profesorka Nada predaje tri predmeta đacima koji su na obrazovnom profilu Multimedija - Uvod u tehnike multimedija, Uvod u softverske multimedijalne alate i Računarsku grafiku.

Za nju je ova nagrada velika odgovornost, prema onima koji su birali, učenicima, a posebno prema kolegama koji su je predložili za nagradu.

- Lično mislim da je na nivou cele zemlje ova nagrada izuzetno značajna, jer predstavlja nastavnike u lepom svetlu. Ima dosta nastavika po celoj Srbiji, koji možda nisu imali sreće ovaj put ,da se sve stvari poklope, ali je ovo priznanje svima koji vrlo vredno i predano rade svoj posao. Ima dosta kreativnih ljudi i doći će vreme da neko obrati pažnju i na njih, rekla je prof. Nada.

Zbog nedostatka udžbenika za predmete koje predaje, ova profesorka je počela da koristi Moodle kako bi lakše organizovala nastavu, kao i Edmodo, Trinket, Nearpod i mnoge druge alate.

- Tehnologija sama po sebi nije cilj, treba je svrsishodno koristiti. Svaki put kaa dobijem novi razred, deca su u početku zbunjena i često mi kažu da niko do sada nije tako radio sa njima. Ne odustajem od tradicionalne nastave, ali ono što stoji je da su deca danas stvarno drugačija. Oni drugačije mogu da prime informacije i trudim se da kroz njihovo angažovanje, kroz neku vrstu interaktivnosti, oni zapravo uče. To je nešto što se izdvojilo, objašnjava profesorka.

Ona kaže da se kroz projektne zadatke koje rade na časovima, učenici često organizuju u grupe, gde svako može da pronađe svoje mesto.

- Bilo je zanimljivih slučajeva da neko ko je lider u odeljenju, koga učenici smatraju za lidera, kada treba da podele uloge, oni se povuku i to prepuste drugima, pa deca koja nisu bila toliko aktivna u tom trenutku zasijaju. Za svakoga ima mesta, ne mora svako da zna savršeno predemet, već može da pokaže i neke druge osobine, rekla je prof. Stojičević.

Ona je sa učenicima realizovala mini projekte, “Sve što znam daću tebi”, “Kako da oživite priču”. Autor je eTwining projekata “Vizualizacija znanja” (nacionalna oznaka kvaliteta i za učenike) i “We are the future” . Takođe, godinama organizuje Online nedelju u Teslinoj školi u okviru koje se redovno održavaju radionice za sve učenike trećeg razreda u vezi bezbednosti na internetu, ali vrlo često sarađuje i sa osetiljivim društvenim grupama. Njeni učenici učestvuju i u najrazličitijim radionicama u okviru nedelje programiranja, nedelje robotike, STEM nedelje.

I sama kaže, da ne samo da je kao dete volela da se takmiči već da to rado čini i sada.

- Tamičenja su dobra za učenike, jer ih to sprema za fakultet, a s druge strane susreću se sa decom koja imaju ista interesovanja, pa mogu da provere gde su u odnosu na druge. Oni ili imaju mišljenje da su najbolji ili da ne znaju ništa, a ovo je način da se provere sa ostalom decom iz Srbije. Na takmičenju iz multimedije su kao tim uvek na jednom od prva tri mesta, ističe profesorka.

Ona je dve godine za redom kao pobednik na Geothink  i Go-Lab  takmičenjima učesnik letnje škole u Atini sa svojim primerima dobre prakse. Bila je angažovana i oko postavljanja resursa na srpskom jeziku u okviru Go-Lab projekta i organizovala Go-Lab radionice za nastavnike pančevačkih škola koje je održala prof. Rosa Doran. Aktivna je u Scientix zajednici i zahvaljujući njoj 20 nastavnika iz Srbije imalo je priliku da poseti Učionicu budućnosti u Briselu u okviru radionica.

Autor je sajta Skraćenicesajta za obrazovni profil multimedija , administrator je školskog sajta www.etsntesla.edu.rs kao i sajta Scientix Srbija.

Jedan je od 20 nastavnika koje je Microsoft 2013-2014. odabrao za program “Ugledni nastavnik Srbije”.                                                                                                     

- Imam utisak da su naši nastavnici dosta kreativni upravo zbog toga što im nedostaju materijalna sredstva. Kako bi ispunili sve ono što se od njih zahteva, oni često posegnu za kreativnošću. Mislim da smo zbog toga u nekom plusu, zaključuje prof. Stojičević. Marketing

Najnovije vesti