Ekonomija

Nemci objasnili zašto fabrika baš u Pančevu

Pančevo, Sub, 23/06/2018 - 09:07
Suzana Prvulj


Na postavljanju kamenja temeljca kompanije električnih I hibridnih pogona, ZF Friedrihšafen AG, u četvrtak, 21. juna, objašnjeno je zašto se ovaj nemački gigant odlučio da fabriku izgradi baš u Pančevu, u Severnoj poslovnoj zoni. Ova investicija vredna je 160 miliona evra, a očekuje se da će biti zaposleno oko hiljadu ljudi.

Prema rečima visokog predstavnika pomenute kompanije, Mihaela Hankela, donošenje odluke o lokaciji bio je dugotrajan proces.

- Mnogo toga je uticalo da baš ovde investiramo, a presudila je odlična infrastruktura i dovoljno prostora za izgradnju fabrike. Takođe, imamo mogućnost za širenje pogona i zapošljavanje novih ljudi. Dobro je i to što je blizu glavni grad, do kog se brzo stiže, precizirao je Hankel.

Kazao je i da je siguran da će u Srbiji naići na posvećenost radnika, nove tehnologije i cenovnu pogodnost.

- Koristimo koncept nove generacije kako bi posebnim pristupom pokrili sektore transporta danas i one koji će se u budućnosti pojaviti. Posebno je važno da premostimo sve nedostatke u oblasti električnih automobila, podvukao je Hankel.

Jorg Grotendorst, rukovodilac ZF divizije E-Mobility, tom prilikom saopštio je da je ovo vreme kad je zagarantovan uspeh električnih motora, u odnosu na motore sa sagorevanjem. Govoreći o negativnom uticaju štetnih gasova, istakao je da će elektro automobili doprineti rešavanja tog problema, ali i umanjenju broja saobraćajnih nesreća. Grotendorst je rekao i da se proizvodnja motora za automobile u ZF-u udvostručuje svake godine, te da sledeće očekuju da proizvedu blizu pola miliona električnih motora. 

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Beogradu, na ceremoniji je naveo kako je izuzetno ponosan što je svetski lider u e mobilnosti stigao u Srbiju, i što je odabrao baš Pančevo. Dodao je kako će proizvodnja uskoro početi, a da je prisustvo kompanije ZF veliki primer sve tešnje saradnje između Srbije i Nemačke u privredi.

Podsetimo, Grad Pančevo je investitoru besplatno ustupio građevinsko zemljište u Severnoj poslovnoj zoni. Prva faza investicija je do 2021. godine i obuhvata gradnju objekta površine 25.000 kvadratnih metara na 10,8 hektara površine i otvaranje 540 radnih mesta.  U drugoj fazi, od 2022. godine, bio bi proširen lokalitet i izgradjen još jedan objekat od 25.000 kvadrata. 

Kompanija ZF zapošljava više od 140.000 ljudi na 230 lokacija u 40 zemalja, a prošle godine je imala prihode od 36,4 milijarde evra.  

 

 

 
MarketingNajnovije vesti