Foto: pixabay
Hronika

PANČEVO: Hospitalizovane četiri osobe zbog virusa Zapadnog Nila

Izvor: 
Suzana Prvulj Sre, 04/07/2018 - 11:05

U Opštoj bolnici Pančevo trenutno se nalazi četvoro pacijenata zbog zdravstvenih komplikacija koje su prouzrokovane oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila. Među njima je i prvi potvrđeni slučaj na teritoriji Srbije. Najmlađi pacijent je rođen 1975. godine, a najstariji je 1952. godište.  

Dr Ljiljana Mijović, infektolog-virusolog, kazala je za naš portal da je njihovo stanje trenutno stabilno i da nisu vitalno ugroženi. Tom prilikom, pojasnila je kako se hospitalizuju samo zaražene osobe kod kojih dolazi do neuroinfekcije ili drugih komplikacija.

Najpodložniji oboljevanju jesu hronični bolesnici, najčešće oni koji imaju problema sa srcem, krvnim sudovima ili se bore sa dijabetesom, kao i ljudi sa oslabljenim imunim sistemom. Takođe, osobe koje imaju više od 50 godina, spadaju u rizičniju grupu.

Dr Mijović je naglasila kako je u ovom periodu neophodno preduzeti sve mere za zaštitu od komaraca, stoga preporučuje korišćenje mreža na prozorima, nošenje dugih rukava u večernjim časovima, izbegavanje šetnje pored reke i korišćenje repelenata. Istakla je i da je veoma bitno da trudnice i deca budu bezbedni, zbog toga što virus može uticati na formiranje ploda, dok kod najmlađih najčešće može prouzrokovati meningitis.

Virus Zapadnog Nila pojavio se 2012. godine, infekcija se prenosi ubodom zaraženog komarca, a ne postoji specifična terapija protiv ove groznice. Tokom letnjih meseci, Pančevo je jedan od najugroženijih gradova na teritoriji cele države.

 
MarketingNajnovije vesti