Sud Pančevo
Hronika

PANČEVO: Za podmićivanja u NIS-u osuđeno 5 lica – u sud stiže 900.000 evra

Pančevo, Sre, 20/12/2017 - 08:07
Vladimir Đoković

 

 

Viši sud u Pančevu objavio je juče prvostepenu presudu kojom je oglasio krivim i na kazne zatvora osudio Viktora Slavina, Džagdžita Singa, Stanislava Kislicina, Aleksandra i Dragišu Despotovića.

Slavin i Sing osuđeni su na 4 odnosno 5 godina zatvora jer su, utvrdio je sud, kao saizvršioci izvršili produženo krivično delo primanja mita. Za isto krivično delo na tri godine zatvora osuđen je Stanislav Kislicin.

Aleksandar i Dragiša Despotović proglašeni su krivim zbog produženog krivičnog dela davanja mita. Aleksandru je sud odmerio kaznu zatvora od godinu i šest meseci a Dragiši godinu dana zatvora koje će izdržavati u kućnim uslovima.

Slavinu, Singu i Kislicu, inače stranim državljanima,  Viši sud je produžio meru bezbednosti zabrane napuštanje Republike Srbije. Sud je ovoj trojci izrekao i meru bezbednosti proterivanja iz Srbije koja će stupiti na snagu od pravosnažnosti presude.

Viši sud doneo je i odluku da se Slavinu i Singu oduzima imovinska korist ostvarena krivičnim delom pa imaju 303.000 evra uplatiti na račun suda. Singu i Kislicu istom vrstom mere naloženo je da korist od 400.000 evra uplate na račun suda.

Viši sud je odbio da ukine jemstvo Aleksandru i Dragiši Despotoviću pa će 200.000 evra koje su položili i dalje ostati kod suda.

Čitav slaučaj podmićivanja dogodio se u vreme izgradnje novih postrojenja u NIS Rafineriji nafte u Pančevu. Oni za koje je sud prvostepenom odlukom utvrdio da su krivi za primanje mita predstavljali su NIS, a oni za koje se presudom tvrdi da su davali mito – bili su na čelu firme koja je izvodila radove.

Naftnu industriju Srbije koja je oštećena strana Viši sud je uputio na parnicu.

Rok za žalbe na prvostepenu presudu Višeg suda je 30 dana.

 

 

 Marketing

Najnovije vesti