Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu
U toku rekonstrukcija spomenika

Sveto Trojstvo uskoro u punom sjaju

Pančevo, Pet, 22/07/2016 - 13:20
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 22. jula – Kip Sveto Trojstvo koje se nalazi ispred Rimokatoličke crkve Sv. Karla Boromejskog u narednih mesec dana biće u potpunosti restaurirano. Radove finansira Grad Pančevo, preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a rekonstrukciju će obavljati firma „Restauratika”.

Kip Sveto Trojstvo je postavljen na ovom platou krajem 19. veka i predstavlja Oca, Sina i Svetog duha. Kako direktor Zavoda za zaštitu spomenika Miodrag Mladenović kaže, na njihovo iznenađenje, laboratorijska analiza je utvrdila da je unutrašnjost kipa bila napravljena od mešavine kreča, gipsa i kopanog peska, a da je samo završni sloj bio premazan cementnim mlekom.

„Vremenom je ta obloga od cementnog mleka popucala, pa je počela da se ljuspa, i ceo kip je počeo da propada. Ugrožen je dejstvom fitopatogenih organizama - algi, lišajeva, koje su ušle duboko u strukturu. Naročito tog veštačkog kamena, od kojeg je postament napravljen”, rekao je direktor Zavoda.

On je najavio da će se prvo uraditi čišćenje kipa, zatim konsolidacija elemenata, a onda i nadgradnja nedostajućeg.

„Pronašli smo da je glorija, a to su zraci oko goluba koji simbolišu Sveti duh, bili obojeni u žutu boju. Namera je bila da se istakne svetlost, odnosno boja zlata. Mi ćemo pokušati da bude stvarno onako kako je bila izvorna želja autora. Na glavama Oca i Sina smo sa gornje strane pronašli rupe, odnosno ležišta za određenu konstrukciju. Tu su bili neki oreoli, krune napravljene od metala, očigledno pozlaćenog, što je tada bio manir, ali je to propalo vremenom”, objašnjava Mladenović.

Zavod za zaštitu spomenika kulture će na osnovu istraživanja starih fotografija i eventualnih snimaka pokušati da rekonstruiše kip onako kako je izvorno izgledao.

Direktor Zavoda pozvao je sve Pančevce da, ukoliko imaju u svojim privatnim arhivama fotografije na kojima se vidi ovaj kip, da se obrate Zavodu i pomognu da se utvrdi kakvi su to elementi korišćeni kako bi se vratio pravi sjaj ovom spomeniku kulture.

M. M. VeličkovićMarketing

Najnovije vesti